Masa ludzi nie toleruje glutenu, co zobowiązuje ich do trzymania się jadłospisu bez glutenu. Niemniej nie każdy wie, które produkty nie mieszczą w sobie glutenu i jakie zdołają swobodnie spożywać.
Żywność bez glutenu winna być zasobna w ryż, soję, fasolę, ziemniaki, kukurydzę, proso, grykę, orzechy owoce, warzywa i mięso. Będąc na takiej diecie nie możemy spożywać orkiszu, żyta, pszenicy, jęczmienia, owsa jak i produktów, które mają te zboża.
Warto jednakże podkreślić, że dieta tego typu nie jest prosta w użytkowaniu. Należy usunąć z diety nie jeno produkty, które są w.w., lecz również zwracać uwagę na produkty, jakie mogą obejmować chociaż nikłe porcje glutenu. Dieta bez glutenu skierowana będzie zazwyczaj dla ludzi, którzy posiadają alergię na gluten lub chorują na celiakię. Będą to 2 rozmaite problemy, jakie zawierają się w definicji nietolerancji żywnościowej i nie można ich ze sobą pomylić. W marketach z żywnością bezglutenową jest obecnych sporo artykułów, które wbrew temu, że mają nazwę żywności bezglutenowej mogą być alergiczne. W związku z tym pragnąc zakupić jedzenie bezglutenowe nabywajmy produkty tego rodzaju jak: mąka bezglutenowa, na której torebce jest obecny certyfikowany symbol skreślonego kłosa. Artykuły z tym znaczkiem będą objęte ścisłą kuratelą stowarzyszeń ciepiących na celiakię.
Sklep bezglutenowy, który oferuje towary spożywcze dla ludzi, którzy cierpią na nietolerancję pokarmową lub celiakię objęte są także takim nadzorem, więc pomyślnie możemy wykonywać tam zakupy, bez trwogi o nasz organizm.
Na koniec pragnęlibyśmy wciąż podkreślić, iż jadnospis bezglutenowy nie bywa dietą na schudnięcie. Wartość kaloryczna produktów nie mających glutenu jest bardzo analogiczna do tradycyjnych produktów. Mamy nadzieję, iż wyjaśniliśmy na czym polega dieta bezglutenowa, oraz co jest dozwolone spożywać, a czego nie można.
Źródło: www.organiczne24.pl