Czym różni się jagoda od borówki?
Wielu z nas prawdopodobnie nie potrafi wskazać różnicy pomiędzy tymi owocami, więc często stosujemy nazwy zamiennie. Okazuje się jednak, że mimo podobnego wyglądu, są to dwa odmienne gatunki, różniące się między sobą właściwościami i aromatem. Jagoda wojtek ma słodko- kwaskowy smak, jest większa od borówki a jej skórka ma niebieski kolor, co odróżnia ją od drobnej, czarnej borówki. Liczne garbniki zawarte w jagoda wojtek sprawiają, że owoc posiada silne właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Skuteczniej także hamuje proces starzenia, za co odpowiada duża zawartość polifenoli. Po jagoda wojtek powinny sięgać także osoby odchudzające się, ponieważ nie tylko jest mniej kaloryczna niż borówka, ale również przeciwdziała skokom insuliny we krwi.
Wykorzystanie jagód w kuchni
Być może zbiory tego roku były wyjątkowo obfite i zastanawiasz się, jak wykorzystać te owoce, by się nie zmarnowały. Jagoda wojtek to nie tylko przekąska pełna witamin, lecz także świetnie pasujący dodatek do wielu potraw. Przede wszystkim wspaniale sprawdzą się w naleśnikach czy pierogach. Jeśli zmęczą Cię mączne potrawy, to możesz je dodać do zdrowej owsianki czy omleta na słodko. Naturalnie jagoda wojtek stanowi świetną bazę pod wiele deserów, to tak uniwersalny owoc, że doskonałe się sprawdzi w każdym cieście. Nadeszły ciepłe dni, więc możesz z nich zrobić również lody lub sorbet, co z pewnością ucieszy całą rodzinę. Jeśli zabraknie Ci pomysłów i poczujesz przesyt, to możesz oczywiście jagoda wojtek również zamrozić czy też zrobić kompoty i dżemy do domowej spiżarni.
Przeczytaj więcej na: https://romanscy.info/jagoda-kamczacka/