Oshi – zushi
Sushi kraków oshi – zushi jest to rodzaj sushi popularny w regionie Kansai. Zazwyczaj tego typu sushi kraków jest formowane w kształt przypominający prostopadłościan, który otrzymuje się dzięki foremce nazywanej – oshi – bako. W dedykowanej formie do sushi kraków układa się ryż i dodatki jednego rodzaju, a następnie trzeba je mocno uciskać przez jakiś czas. W różnych regionach, sushi kraków oshi widnieje pod różnymi nazwami, które często są uzależnione od użytego składnika.
Temaki – zushi
Temaki zushi są bardzo ciekawą formą sushi kraków. Temaki zushi mogą być tworzone w domowym zaciszu, co może przynieść wiele ciekawych doświadczeń. Świetnie sprawdzą się w trakcie imprez jako zabawa aktywizująca. Jeśli zdecydujemy się na taką formę rozrywki do przygotowania sushi kraków, będą nam potrzebne, ryż, ryby, owoce morza, wodorosty nori lub liście sałaty. Na stół podajemy tace z matami bambusowymi dla każdego uczestnika. Na macie bambusowej układamy ryż, następnie wąsko pokrojone, wybrane ryby lub owoce morza, warzywa, grzyby oraz dodatki typu japoński chrzan – wasabi. Sushi kraków w tej odsłonie wygląda jak rożek. Dla przyozdobienia sushi kraków można użyć ziaren sezamu.
Nare – zushi
Sushi kraków nare jest to najstarsza znana forma sushi, czyli tak naprawdę sposób przechowywania ryb. Popularnym miejscem przygotowania tego dania są okolice jeziora Biwa i Kioto, gdzie jest łowiona ryba Funa. Wcześniej wspomniana ryba jest patroszona, a następnie przechowywana wiele miesięcy w ugotowanym ryżu.
Dowiedz się więcej na: http://genji.pl/